Успешна година за Македонија, растот заокружен на околу три отсто

64

За Македонија оваа година е успешна на економски план бидејќи се очекува растот на бруто домашниот производ да биде околу три отсто, рече денеска вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески на денешниот ФИНЕКСПО.

„Во првата половина имавме раст од 3,4  отсто, а според досегашните податоци се очекува растот во третиот квартал да биде три отсто“, рече Ставрески.

Тој нагласи дека е остварен максимумо бидејќи мора да се имаат во предвид случувањата во Европа, потенцирајќи дека главните носители на раст се капиталните инвестици и извозот.

Ставрески најави формирање на работна група која ќе ги детектира компаниите кои што имаат потенцијал за да им биде проширен технолошкиот капацитет.

„Ќе се детектираат 20-30 домашни компании кои имаат потенцијал и со дополнителни вложувања и обука на вработените да го подигнеме технолошкиот капацитет и да можат да бидат добавувачи на странските компании“, рече Ставрески, додавајќи дека на тој начин ќе се постигне правиот ефект од привлекување на странски инвестиции во Македонија.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.