Утре во 7 часот ќе почне прекинот на огнот во Газа, во 16 часот ќе бидат ослободени 13 заложници

Портпаролот на Министерството за надворешни работи на Катар изјави дека прекинот на огнот меѓу Израел и Хамас ќе стапи на сила утре во 7 часот наутро.

Мајед Ал-Ансари вели дека првата група од 13 израелски заложници ќе биде ослободена утре во 16 часот.

Тој вели дека Доха го добила списокот со имиња на цивили кои терористичката група Хамас ќе ги ослободи на првиот ден од договорот, од најмалку четири групи.

Запрашан за заложниците на другите земји, тој вели дека првичниот фокус „беше на извлекување на жените и децата од опасност“ како приоритет, и зборуваше за „проширување на паузата преку ослободување на повеќе заложници“.

Тој вели дека целта е паузата во борбите да заврши „со трајно примирје“.