ВАДА тврди: Надал не се допингува

Надал прима анестезии со цел да не чувствува болка за време на мечевите, а веќе подолг период има проблем со стапалото поради синдром кој не се лечи.

„Тие инјекции не се на позитивната листа и не се забранети од ВАДА, зашто не се штетни, а притоа и не ги подобруваат перформансите. Надал има 14 трофеи на Роланд Гарос, ама 13 освои без претходно да ги прима тие инјекции, така да и овојпат не е причина за победата тоа што ги примал истите“, вели Нигли.

Во одбрана на Надал очекувано застана и шпанското друштво за спортска медицина (СЕМЕД).
„Анестетичките инјекции се широко распространето терапевтско средство кое долго време се користи и во спортот и во други области и тоа што прават тие инјекции е дефинирано во медицината, со главна цел да се намали болката на одреден дел од телото“, објави СЕМЕД.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.