Ванхојте до македонските граѓани: ЕУ е вашата иднина, не плашете се да ја направите вистинската опција

Можен е сериозен напредок на Македонија благодарение на францускиот предлог. Бугарија ќе ги почитува основните права на Македонците како што е идентитетот, јазикот и културата, а за возврат вашата земја конечно ќе може да го започне процесот на пристапување во ЕУ, порача белгискиот дипломат Питер Ванхојте во отвореното писмо до граѓаните на Македонија на Фејсбук.

Според Ванхојте, со овој предлог се овозможува конечно отпочнување на процесот на пристапување кон ЕУ.

-ЕУ е вашата иднина. ЕУ ќе отвори многу можности за вашиот економски развој, за вашата иднина и иднината на вашите деца. Затоа, не плашете се да ја направите вистинската опција, туку активно вклучете се во процесот на пристапување. Го разбирам националистичкиот негодување од некои политички партии. Како опозиција, нивната улога е да се спротивстават – и да бидеме јасни, секогаш е полесно да се спротивставиме на одлука на владата отколку да се согласиме со неа и да ја поддржиме, пишува Ванхојте.

Тој испраќа порака да „не се затвораме во минатото“, и да ги избереме вистинските приоритети за нашата иднина.

-Ајде сега да се фокусираме на интеграцијата на вашата земја во ЕУ и како сите ќе имаме корист од ова. Да ги избереме вистинските приоритети за нашата иднина. И до националистичката опозиција – денес Северна Македонија е вистинска национална држава, со специфична култура, своја историја и признати официјални јазици и заедници. Не се затворајте во минатото, туку вклучете се во заедничка иднина. Заслужувате еден ден да станете членка на ЕУ, вратата е отворена, затоа ве молам, повелете, додава Ванхојте.

Во однос на останатите прашања со Бугарија, тој посочува дека е потребно да се продолжат разговорите за да се изнајдат решенија.

-А за преостанатите прашања меѓу вашата земја и Бугарија, ако има проблем, има и решение. Продолжете да разговарате едни со други за да се договорите за решенијата и за патот напред. Вашата влада има многу компетентни министри кои ќе продолжат да им служат на вашите интереси. Уверен сум дека тие ќе испорачаат и активно ќе се вклучат во интеграцијата во ЕУ, заедно со Комисијата на ЕУ и претставниците на земјите-членки на ЕУ, додава Ванхојте.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.