Ватикан потврди дека на католиците им е забрането членство во масоните

Во средата Ватикан ја потврди забраната според која католиците не смеат да станат масони, односно членови на вековното тајно друштво на кое Католичката црква долго време не гледа позитивно и кое брои до шест милиони членови ширум светот.

„Активното членство на верниците во масонството е забрането поради непомирливоста на католичката доктрина и масонството“, се вели во писмото на Конгрегацијата за доктрина на верата на Ватикан, објавено од ватиканските медиуми во средата.

Писмото, со датум од 13-ти ноември и потпишано од папата Франциск, е одговор на филипинскиот бискуп кој е вознемирен од сѐ поголемиот број масони во неговата земја.

Во писмото за масоните се споменува декларација од 1983 година, потпишана од покојниот папа Бенедикт XVI, тогаш префект на Конгрегацијата за доктрина на верата, според која католиците „во масонските здруженија се во тежок грев и не можат да се причестат“.

Масонските ложи се претежно исклучиво машки асоцијации, поврзани со мистериозни симболи и ритуали. Тие понекогаш се поврзуваат и со теории на заговор, според кои овие братства во голема мера влијаат на светските настани.

Според Обединетата голема ложа на Англија, современото масонство „е една од најстарите општествени и хуманитарни организации во светот“, вкоренето во традициите на средновековните каменорезери. Групата тврди дека има 180.000 машки членови, со две женски ложи во Англија со дополнителни 5.000 членови, а проценува дека има околу шест милиони масони ширум светот.

Здружението го наведе принцот Филип, сопруг на покојната кралица Елизабета, поранешниот премиер Винстон Черчил, починатиот актер Питер Селерс, поранешниот англиски фудбалски тренер Алф Ремзи и писателите Радјард Киплинг и Артур Конан Дојл како познати масони од историјата.