Магазин

Велешкиот театар со две награди на Македонското културно лето во Албанија

Велешкиот театар со две награди на Македонското културно лето во Албанија

Театар „Џинот“ од Велес ги освои наградите за најдобра машка и женска улога на десеттото издание на Македонското културно лето во Мала Преспа, Албанија, на кое настапи на 28 и 29 јули со претставите „Театар љубов моја“ и „Синиот портокал“.

Имено, актерката Зорица Панчиќ е добитник на наградата за најдобра женска улога за улогата во претставата „Театар љубов моја“ од Валери Петров, во режија на Деан Дамјановски, во која настапуваат и актерките Кица Ивковска, Кети Борисовска и Талија Настова.

Додека, пак, актерот Фаик Мефаилоски е добитник на наградата за најдобра машка улога за улогата на Ерџан во претставата „Синиот портокал“ од Џо Пенхол, во режија на Александар Ивановски, во која настапуваат и актерите Самоил Стојановски и Жарко Спасовски.

Претставите „Театар љубов моја“ и „Синиот портокал“ се најнови театарски продукции на Театар „Џинот“ Велес од Годишната програма за 2017 година поддржана од Министерството за култура на Република Македонија.