Венеција ќе започне експеримент со дневни влезници во април 2024-та

Во април Венеција ќе започне со тестирање на дневниот билет и ќе го ограничи пристапот на посетителите, за што градоначалникот на италијанскиот град најави дека е прва ваква програма во светот.

Намерата е да се управува со протокот на туристи за време на пролетните национални празници и летните викенди кога бројот на посетители е најголем, соопштија локалните власти на прес-конференција во четвртокот.

„Ова е првпат во светот да се прави вакво нешто, влезот во градот ќе може да се резервира“, изјави градоначалникот Луиџи Бруњаро.

Ограничувањата ќе важат од 8,30 до 16 часот по локално време, првично за вкупно 29 дена и ќе ги опфатат повеќето викенди од 25-ти април до средината на јули следната година.

Патниците ќе треба да ја резервираат својата посета преку интернет и да платат пет евра за да добијат QR-код што ќе се скенира на одредени влезни точки и ќе им овозможи пристап до историските области на градот.

Ограничувањата нема да важат за помалите острови во лагуната, како што е островот Мурано, познат по својата индустрија за производство на стакло.

Оние кои нема да ја почитуваат оваа мерка потенцијално ќе бидат санкционирани со парична казна од 50 до 310 евра.

Жителите, родените во Венеција, студентите, работниците и сопствениците на куќи во градот ќе бидат ослободени од мерката, рече советничката Микеле Зуин.

Посетителите помлади од 14 години ќе треба да се пријават, но нивниот пристап ќе биде бесплатен.

Масовниот туризам и поплавите долго време го мачат кревкиот град во лагуната познат по своите канали и културни знаменитости.

„Сакаме да го измериме влијанието на овој пробен период, сакаме да го измериме влијанието на оваа способност за резервации“, рече Бруњаро.

Се проценува дека експериментот ќе чини три милиони евра наспроти очекуваните 700.000 евра заработка.