ВИДЕО| Холандските фармери извадија тенк на протестот

Холандските земјоделци изнесоа тенк на протестот против воведувањето против воведувањето построги мерки за ограничувањето на емисиите на азот во животната средина.

Снимката со пристигнувањето на борбеното возила на протестот на Twitter го објави холандскиот новинар Кин Бексте.

Ваквата реакција на земјоделците беше предизвикана од строгите еколошките политика на Холандија, насочена кон намалувањето на емисиите на загадувачки супстанции во атмосферата. Според фармерите, таквите политики и прописи може да доведат до банкрот на голем број земјоделски стопанства и фарми во земјата и значително намалување на бројот на говедата, според кој земјата е една од водечките во Европа.

Претходно медиумите објавија дека земјоделците ги блокирале пристапите до десетици дистрибутивни центри на големите синџири супермаркети како „Albert Heijn“, „Jumbo“ и „Lidle“, а исто така со трактори блокирале и неколку автопати.

Поради ваквите протесни акции се јавил недостиг од прехранбени продукти на рафтовите во продавниците во областите кон границата со Германија. Синџирите за снабдување со прехранбени производи претрпеле загуби десетици милиони евра поради блокадите на дистрибутивните центри, а стотици земјоделци се мандатно казнети од полицијата.
\