(ВИДЕО) Италијанските доктори ги славеа како херои, а сега ги нарекуваат терористи

Италијанските доктори и медицински сестри пролетта беа славени како херои, во првиот бран на панемијата на коронавирусите што особено ја погоди оваа земја.

Сепак, сега, за оној дел од Италијанците кои сметаат дека коронавирусот е голема глобална измама, тие станаа „терористи“ кои измислуваат епидемија.

Се разбира, и во другите земји во светот, помал дел од населението верува во оваа теорија на заговор и протестира против какви било епидемиолошки мерки, тврдејќи дека опасноста од коронавирус е претерана или епидемијата е инсценирана како дел од ѓаволски план.

Во исто време, на социјалните мрежи често се шири експлозивна, но потполно неоснована дезинформација за наводната вистина за коронавирусот, во која елитите и експертите ја прикриваат или ја лажат јавноста.

Така, во Италија, неодамна на социјалните мрежи се прошири видео во кое две жени тврдат дека се наоѓаат во одделот за итни случаи во болницата Сако во Милано, една од најтешко погодените во Италија.

Жените влегуваат во зградата, покажувајќи им го на гледачите полупразниот ентериер на зградата, со само неколку луѓе во чекалната. Потоа повторно излегуваат пред зградата за да покажат дека нема редица за брза помош пред болницата. Лекарите, новинарите и политичарите ве лажат, ги убедуваат овие жени своите гледачи.

„Тие се терористи“; тие заклучуваат драматично.

https://twitter.com/Mrtdogg/status/1321519618419314689?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1321519618419314689%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fkanal5.com.mk%2Fitalijanskite-doktori-gi-slavea-kako-heroi-a-sega-gi-narekuvaat-teroristi-video%2Fa450576

Но, покрај тоа што покажале прилично неразбирање на самото значење на зборот „терористи“, авторите на ова видео шират и целосно лажни вести. Крилото на болницата во која влегле не е оддел за итни случаи, што всушност е полно, пишува порталот Политико.еу. Соодветно на тоа, амбулантите кои се нормално поставени во редот не се пред тоа крило на болницата.

Слични неосновани обвинувања, засновани на манипулативни снимки, кружат на апликациите за разговор на Фејсбук и на WhatsApp и Telegram. Тие ги убедуваат гледачите дека амбулантните возила кружат бесцелно низ улиците без пациенти или со вклучени сирени само за да шират паника меѓу луѓето.

Да потсетиме, слична снимка се прошири во април, под хаштагот #filmyourhospities, исто така како лажен „доказ“ дека пандемијата е лажирана и дека болниците се всушност празни.

Дисеминаторите на дезинформациите за коронавирусите, исто така, ја искористиле видеорепортажата од телевизиското шоу La vita in diretta на РАИ 1 на 16 ноември, од одделот на болница во Торино. Извештајот покажува лекари во целосна заштитна опрема, односно во медицински вселенски костуми, како ја обиколуваат болничката соба. Но, покрај еден пациент на кислород, една рамка покажува и пациент во друг кревет, без опрема за кислород и заштитни маски. Овој навидум необјаснив факт веднаш бил употребени од страна на скептиците како доказ за наводната измама.

Сепак, објаснувањето е, како што обично се случува, далеку поедноставно. Според италијанскиот портал за проверка на фактите Факта, извештајот е од одделот каде се лекуваат пациенти со полесна форма на болеста, односно пациенти кои не се на апарати за дишење.

На крајот на краиштата, на самиот почеток на извештајот, известувачот вели дека е во соба со двајца пациенти, а тоа е објавено и на профилот на Твитер во емисијата. Значи, друг, навидум здрав пациент, не случајно се нашол во кадарот или ја разоткрил „измамата“ со својот изглед.

И, како што објаснува порталот за проверка на фактите, Фактограф, италијанските упатства за употреба на опрема во болниците не предвидуваат дека заштитните маски мора да ги носат пациентите. Хируршката маска се препишува само на пациенти со респираторни симптоми „ако пациентот го толерира тоа“ – што е сосема логично, бидејќи за пациентите со респираторни потешкотии маската може да претставува преголем товар.