ВИДЕО| Компанијата Еуромакс и групацијата Трафигура донираа земјоделска механизација на членовите од Слоуфуд Огражден

Жени фармери од општините Босилово и Ново Село добија донација земјоделска механизација од компанијата Еуромакс, која поради голем интерес меѓу земјоделците се организира по втор пат во рамки на проектот за општествена одговорност што оваа компанија го реализира во соработка со граѓанското здружение Слоуфуд Огражден. Во втората донаторска активност се вклучија жени од селата Секирник, Штука, Иловица, Еднокуќево, Дрвош, Турново, Сушица и Босилово.

„Ова е втора донација од Еуромакс Ресоурцес, откако првиот пат донираа земјоделска приклучна механизација и опрема на 10 жени наши членки. Сега повторно имаме донација за 16 жени претприемачи. Ние сакаме да го подигнеме женското претприемништво, зашто сметаме дека жените во руралните делови се запоставени. Целта е да си обезбедат сопствена егзистенција, независно од семејниот буџет, иако знаеме дека тој приход ќе влезе во семејниот буџет, но да се зајакне нивната самодоверба и самостојност“, изјави Сашко Поповски, претседател на Слоу Фуд Огражден потенцирајќи дека меѓу жените претприемачи во под Огражденскиот регион постои силен интерес за донациите што ги организираат со соработка со Еуромакс.

За добитничките на земјоделска механизација, реализацијата на овој проект е од големо значење, бидејќи како што велат и самите, им се излегува во пресрет на нивните барања , да им се обезбеди тоа што им е најпотребно, им се заштедуваат финасиски средства и им се отвораат можности за поквалитетно и попродуктивно земјоделско производство.

„За нас ова е семеен бизнис и го работиме 18 години. Имаме желба да се модернизираме, имаме и друга механизација, но таа не комплетна за да ни ја олесни работата. Сега ќе ни биде полесно за обработка на земјата и се надеваме дека ќе ги зголемиме приносите. За нас ова е прва од овој тип донација, и можам да кажам дека воспоставување на ваква соработка меѓу земјоделците и бизнис секторот може да помогне да се намали иселувањето од овие краеви“, Билјана Манчева од село Дрвош.

Според жените кои добија донации сега за прв пат се воспоставува континуирана поддршка преку донација на земјоделска механизација од локална компанија.

„Се занимаваме со земјоделие и чуваме крави. Садиме компир и пченица за кравите. Одлучивме да се пријавиме на повикот зашто не можеме да си дозволиме да купиме нови машини, а ни се многу потребни. Чувме за повикот и решивме и ние да се пријавиме. Оваа механизација за нас значи унапредување на земјоделието и на сточарството. Потребна е ваква соработка на бизнис секторот со земјоделците. Ова за нас е првпат да бидеме дел од ваква акција и благодарни сме што ни излегоа во пресрет на нашето барање“, вели Сања Горгиева од село Штука.

Демонстрирајќи висок степен на општествена одговорност и желба за регионален развој преку поддршка на локалното население, главниот директор за финансии  во компанијата Еуромакс Никола Гулев потенцираше дека уште еднаш ја потврдуваат својата верба дека земјодлеството и рударството може да коегзистираат.

„Ние продолжуваме со програмата што ја најавивме а е поддржана и иницирана од нашиот главен акционер групацијата Трафигура. Целта е да се помогне во овој пост Ковид период на локалните жители и невладините организации кои докажале со своите активности дека работат за подобрување на квалитетот на живот во струмичкиот регион. Конкретно денес реализираме програма за поддршка на земјоделците, односно земјоделските произведувачи од понежниот пол и ова претставува само мал дел од програмата што е планирана, но најзначајна зашто се помага земјоделието. Ние искрено веруваме во вредностите на овој проект што денес го реализираме и веруваме во концептот дека земјоделието и рударството може да коегзистираат заедно. Затоа и продолжуваме да инвестираме во земјоделието се со цел да се оствари поголем принос и поголема економска корист во земјоделието. Дополнително работиме интензивно на повеќе идеи и проекти што очекуваме да се реализираат во следниот период, а со цел да се подобри квалитетот на живот на сите граѓани во струмичкиот регион“, вели главниот финансов директор Никола Гулев.

Од компанијата потврдуваат дека постои огромен интерес од земјоделците и индивидуалните сточари, а организацијата стартуваше спонтано преку невладината организација која беше меѓу првите што се одзваа на повикот да достават предлози за поддршка на локални проекти и организации. Повикот беше објавен минатиот месец откако клучниот инвеститор на Еуромакс, групацијата  Трафигура обезбеди интервентен буџет во вредност до еден милион евра. Во фокусот на компанијата се општествено одговорни  активности што се од интерес на населението. Целата приклучна механизација се обезбедува преку локални добавувачи.

Погледнете видео извештај од настанот.