Македонија

Славевски со критика за лошата економска политка на владата (Видео) Македонија лани без економски раст

(Видео) Македонија лани без економски раст

Лошите економски политики на владата предводена од СДСМ, стопирањето на изградбата на автопатите и останатите капитални проекти, како и отсуство на професионалци се причина за лошите економски резултати во 2017 година, изјави Трајко Славевски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

– Годишната стапка на раст во 2017 година во Република Македонија изнесува 0. Во периодот кога вообичаено се очекува забрзување на растот на економијата по природен пат, а тоа е последниот квартал во годината, ова важи за сите земји развиени и неразвиени кога расте потрошувачката на населението. Македонија бележи минимален раст на бруто домашниот производ од само 1,2% и тоа претставува трет најнизок раст во Југоисточна Европа. Во услови кога цела Европа забележува високи стапки на раст, македонската економија стагнира и убедливо е на дното- рече Славевски.

 

Според него, исклучително негативни се податоците за растот на градежништвото, кои укажуваат дека во Република Македонија градежните активности значително се намалени веќе трет последователен квартал, а во четвртиот квартал градежништвото забележало пад од околу 20 отсто.

– Тоа е цената на стопирање на изградбата на автопатите и останатите капитални проекти. Индустриското производство забележува низок раст од скромни 2,3 отсто. Исто така пад бележат сите останати дејности, (информации и комуникации, финансиски услуги, јавна управа и одбрана, активности во врска со недвижниот имот) освен дејностите трговија и земјоделство. На расходната страна, е она што повеќе не загрижува, пад од 1% забележуваат бруто-инвестициите кои се и показател за идните движења во економијата. Падот на инвестициите укажува дека македонската економија и во следните години ќе остварува ниски стапки на раст. Дополнително јавната потрошувачка изразена преку ниското ниво на реализирање на капиталните инвестиции претставува негативен двигател на БДП- рече Славевски.

Според него, податоците за БДП покажуваат дека извозот солидно расте, што во најголем дел е резултат на одличните резултати остварени од страна на новите странски инвестиции во развојните зони.

– Јавноста веројатно се сеќава на големиот оптимизам кај населението и претпријатијата, вклучително и кај потенцијалните странски инвеститори по смената на власта во 2006 година, кој се преточи во стапки на раст тогаш највисоки во Европа од близу 6 отсто, а не како сега – една голема Нула. Која е разликата? Почитувани, тогаш во економскиот тим на владата немаше членови кои „ниту знаат, ниту се трудат“, туку имаше посветени професионалци кои предизвикаа вистински пресврт во македонската економија во позитивна насока- рече Славевски.