Видео| Потрагата по Мартин продолжува – како работи подводниот дрон?

Продолжува потрагата по македонскиот државјанин Мартин, кој продолжува да се води како исчезнат во морскиот предел на Халкидики.

Големата операција на крајбрежната стража и волонтерите е во тек од вторник рано наутро, но без никакви резултати. На лице место се мајката и роднините на младиот момче од Северна Македонија.

Во битката за пронаоѓање на младото момче, кое од саботата попладне се води како исчезнато, од моментот кога со пријателите нурна на познатата плажа „Митис“ во Посеиди, Халкидики и беа однесени од морските струи, е и подводен дрон.

Како што може да се види на снимката снимена од дното со модерниот дрон на тимот и објавена од protothema.gr, од младиот човек не е пронајден никаков знак.

Претседателот на ОФКАТХ, Христос Рамос, операцијата со подводниот дрон се одвива на местото кое на волонтерите им го посочи 30-годишниот Иван кој денеска беше пуштен од болница.
https://www.youtube.com/watch?v=1TgS-toKEPs&t=2s

„Скениравме голема површина, но не најдовме никаква трага. Причината е што струите на дното се многу силни. Истрагата на ОФКАТ се отвора уште малку. Мајката и роднините се излезени на копно и нетрпеливо чекаат вести и се грижиме тие постојано да се ажурираат за напредокот на истрагите. Попладне ќе се обидеме повторно бидејќи денес, поради временските услови, е можност да дадеме се од себе“, рече г-дин Рамос во изјава за грчка Прототема.
https://www.youtube.com/watch?v=NPXBRfZlZ_A&t=2s