ВИДЕО: ВМРО-ДПМНЕ во Градско – Здравството ни е приоритет

Здравството е еден од најголемите приоритети на македонската Влада, истакна на вечершната трибина Министерот за здравство, Никола Тодоров.

Министерот појасни дека кога пред седум години ВМРО-ДПМНЕ ја доби довербата од граѓаните, здравството беше во лоша состојба, со високи долгови и застарена опрема. Затекнавме систем во кој немаше вложувања и кој постојано тонеше, а лековите беа екстремно скапи. Затоа, Владата одлучи да стави сериозен фокус на здравството.

Тодоров на трибината на која присуствуваа и другите министери потенцираше дека здравството е еден од приоритетите во изминатиов период и во овој дел се планирани и реализирани многу проекти.

„Во 2006 година имавме заложба за намалување на цените на лековите. За прв пат ДДВ-то се намали од 18 на 5 отсто, а цените на лековите досега три пати се намалија. Оваа мерка имаше позитивно влијание врз граѓаните и врз целиот здравствен систем“, истакна Тодоров кој додаде дека  беше спроведен проектот за набвување на најсовремена опрема во вредност од околу 100 милиони евра, како и проектот за инвестиции во инфраструктурата вреден 120 милиони евра.

Министерот за здравство потсети дека во Македонија порано имаше еден застарен апарат за магнетна резонанца, сега имаме 6 нови и современи. Досега се реконструирани и 17 здравствени установи, а во тек се и други. Вели дека од предходната власт затекнаа  стари возила за медицинска помош, а сега набавија  70 амбулантни возила за сите центри во државава, .

Тодоров пред граѓаните најави дека оваа година комплетно ќе се реконструира железничката станица во Градско, проект кој ќе го спроведе министерството за транспорт и врски.

Министерот за надворешни работи Никола Попоски, кој се обрати на отворената трибина, истакна дека инвестициите, евроатлантските интеграции и реформите се во фокусот на министерството, а сите напори кои се прават се во корист на граѓаните.

Погледнете ја целата трибина. Министрите продолжија на трибина во Кавадарци.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.