ВИДЕО| Вработен во Белата куќа открива што соработниците на Бајден „не можат јавно да кажат за него“

Соработник на Белата куќа признава дека неговите колеги се загрижени поради влошените когнитивни способности на американскиот претседател Џо Бајден и непопуларноста на неговиот потпретседател Камала Харис, но тие не можат јавно да го кажат тоа бидејќи претседателот бара реизбор подоцна оваа година.
Ова тој го зборува на снимка од скриена камера, која веќе се споделува на социјалните мрежи и во медиумите.

Говорејќи со новинарот Џејмс О’Киф во средата, аналитичарот за сајбер безбедност во Белата куќа, Чарли Крајгер, призна дека 81-годишниот Бајден „станува се побавен“. Тој, исто така, рече дека имало дискусии за отстранување на Харис од листата за 2024 година, но номинациите од Демократската партија „се бетонирани“.

„Мислам дека треба да се ослободат од него или да се ослободат од неа, но мислам дека нема да го направат тоа“, му вели Крајгер на О’Киф, кој за разговорот, за да не биде препознаен ја исфарбал косата и ставил очила . . Запрашан дали вработените во Белата куќа би можеле јавно да зборуваат во врска со способноста на Бајден и Харис, Крајгер вели: „Не, не, тие треба да ја следат линијата“.

Крајгер призна дека вработените се „навистина загрижени“ за менталната состојба на Бајден, која О’Киф ја нарече „деменција“, но тие не смеат јавно да зборуваат за тоа. „Тие тоа го знаат; се разбира. Но, тоа е како, скандал, мислам дека  сметаат дека нема да вреди. Јас само ти го кажувам тоа што го слушнав. Дали има смисла? Не, но тоа е она што го слушнав“.

Крајгер работи во извршната канцеларија на Белата куќа како аналитичар за сајбер безбедност и службеник за надворешни работи Тој му вели на О’Киф дека управува со безбедноста на компјутерските мрежи во американскиот Стејт департмент и Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД).

Вели дека претставниците на Белата куќа веројатно ја разбираат сериозноста на менталниот пад на Бајден, „но никој никогаш не рекол, како, ние нема да го реноминираме претседателот за втор мандат. Тоа едноставно не се случи“. Соработниците на Белата куќа се слично фаталистички и за првата жена потпретседател на САД, која е родена од татко црнец и мајка Индијка.

„Таа не е популарна, но не можете да ја отстраните првата црна дама за потпретседател од листата“, рече тој. „Каква порака ќе испратите до, како на пример, афроамериканските гласачи? Тој додаде дека Харис не можел да ги задржи црните лица кои биле вработени, кои „масовно се откажале од неа“, но претставниците на администрацијата „за жал“ решиле да ја задржат како кандидатка на Бајден по внатрешна дебата.

Крајгер се опиша себеси како „прилично високо“ во администрацијата на Бајден и, иронично, тој тврдеше дека е „добар во чување тајни“.

О’Киф на крајот од интервјуто, го прашува Крајгер службеник од безбедноста на Белата куќа, се среќава со познат новинар со скриена камера и каква тоа операција за сајбер-безбедност водат?
„Водиме добра операција за сајбер-безбедност“, му вели  Крајгер, на што О’Киф одговара: „Очигледно не“.