Visa и Mastercard ги прекинаа трансакциите во Русија

Гигантите на глобалниот бизнис со картички Visa и Mastercard синоќа објавија дека ги прекинуваат трансакциите во Русија како резултат на нејзината инвазија на Украина.

„Поради незабележаната природа на актуелниот конфликт и неизвесната економска ситуација, решивме да ги прекинеме нашите услуги во Русија“, објави Mastercard.

Ривалот Виза речиси истовремено најави дека „соработката со клиентите и партнерите ќе ги суспендира сите трансакции преку Виза во наредните денови“. „Принудени сме да одговориме на руската инвазија на Украина и на неприфатливите настани на кои сме сведоци“, изјави извршниот директор на Виза, Ал Кели.

Visa, Mastercard и American Express веќе презедоа чекори за да ги спречат санкционираните руски банки да ја користат нивната деловна мрежа.

Но, колкаво влијание ќе има овој потег врз обичните Руси?

Најголемите руски банки веќе го намалија своето влијание врз своите клиенти. Централната банка на Русија објави дека сите банкарски картички Visa и Mastercard издадени од руски банки ќе продолжат да работат нормално на руска територија.

Сбербанк го соопшти истото, додавајќи дека картичките ќе работат „за повлекување готовина, трансфер на картички и за офлајн плаќања, како и во онлајн руски продавници“.

Картичките ќе продолжат да работат на руска територија, соопшти банката, бидејќи сите плаќања во Русија се вршат преку националниот систем и не зависат од странски системи.

Сепак, картичките Mastercard или Visa издадени во Русија нема да функционираат во странство, а картичките издадени во странство нема да функционираат во земјата.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.