ВМРО-ДПМНЕ: Џафери ја одби иницијативата за референдум зашто најмалку милион гласачи ќе го отфрлеа договорот со Бугарија

Спикерот на парламентот Taлат Џафери ја одби иницијативата за референдум затоа што најмалку милион гласачи ќе го отфрлеа договорот со Бугарија, велат во партиското соопштение од четвртокот од ВМРО-ДПМНЕ.

Власта предводена од антимакедонската СДС со одлуката да се отфрли иницијативата за Референдум покажа дека се плаши од соочување со народот и нема апсолутно никаков демократски капацитет. Тие го измолија Талат Џафери да изигрува Уставен судија и да прекршува закони само и само да му ја спаси привремено кариерата на Ковачевски.

Нивната одлука е резултат на паника и страв. Тие само покажаа дека имаат уплав од народот. Свесни се дека огромно мнозинство на граѓани се спремни да излезат на референдумот и да гласаат за отфрлање на договорот со Бугарија. Народот гледа дека овој договор кој го потпиша антимакедонската СДС е извор на асимилаторската и негаторска политика кон Македонија. Овој Договор е штетен и задира во македонскиот идентитет, култура и историја.

СДС сега бранејќи ја одлуката на Талат уште повеќе се препелкаат во лаги и манипулации. Но сите манипулации паѓаат во вода пред фактите. Прво, Иницијативата за референдум е согласно Уставот и согласно членот 24 од Законот за референдум и се однесува на прашање од надлежност на Собранието, односно за поништување на Законот за ратификација на договорот со Бугарија.

Второ, референдумот не се однесува на промена на меѓународен договор, туку негово дефакто поништување преку поништување на Законот за ратификација. Впрочем самиот Договор со Бугарија во член 13 предвидува дека тој може да биде раскинат.

Ако мислат во СДС дека Талат Џафери му фрлил гума за спасување на давеникот Ковачевски, многу се лажат. Ковачевски веќе покажа дека не ги слуша граѓаните и затоа ќе тоне се подлабоко и подлабоко. Секој човек може да види колку антимакедонската СДС се плаши и бега од соочување. Оваа ненародна власт изгуби секаков легитимитет. Може да се кријат, ама нема да избегаат од народната казна, се вели во соопштението на паријата.