ВМРО-ДПМНЕ и коалиционите партнери почнуваат суштински разговори со парламентарните партии, вели Мицевски

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски денеска истакна дека партијата и коалиционите партнери почнуваат суштински разговори со парламентарните политички партии, пред се’ со партиите потписници на Предлог-законот за изменување и дополнување на Изборниот законик.

Мицевски најави дека во текот на наредните денови ќе разговараат и со другите парламентарни политички партии.

-Целта на средбите се измените кои што се предлагаат односно формирање на една изборна единица нешто што како Предлог – закон е стигнат во Парламентот потпишан од одреден број на наши колеги пратеници.
Во текот на денешниот ден имавме средба со Демократскиот сојуз претставуван од колегата пратеник Павле Трајанов и со ВМРО – Народна партија и на средбата беше колегата пратеник Љупчо Балковски, со кој што поразговаравме за овие актуелни теми за кои што разговараме сега. Една изборна единица беше темата на разговорите за која што се дискутираше на тие средби и секако можноста за размислување односно нивните предлози за поставување на одреден праг при тие изборни процеси. Со различни идеи се политичките партии, на крај заклучивме дека овој процес треба да отпочне во насока на демократизација на државата, посочи тој.

Мицевски додаде дека се создава клима за оваа работа и процесот ќе продолжи и во наредниот период.

-Секако со отворањето на самата тема односно со поставувањето на законот на Комисија, а потоа и на пленарна седница, ќе има можност за истиот да се разговара, да бидат употребени анализите од компаративното право кои што ќе дадат размислување дали и колку би требало да биде прагот и на кој начин да продолжи активноста односно целиот процес околу ова законско решение. Во текот на утрешниот ден, како што напоменав ќе имаме дополнителни средби и со други претставници на парламентарни партии на кои што ќе размениме мислење и искуства во однос на ова законско решение, нагласи Мицевски.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.