Внимателност на Волстрит, фокусoт е на акциите на Apple

На Волстрит се тргуваше претпазливо во вторникот, бидејќи инвеститорите не сакаат да преземаат премногу ризик пред пораките на Fed и извештаите за инфлацијата во САД, а индексите S&P 500 и Nasdaq пораснаа благодарение на скокот на цената на акциите на „Apple“.

Индексот Dow Jones загуби 0,31 отсто, на 38.747 поени, додека S&P 500 зајакна 0,27 отсто, на 5.375 поени, а индексот Nasdaq зајакна 0,88 отсто, на 17.343 поени.

Индексите S&P 500 и Nasdaq се зголемија благодарение на скокот на цената на акциите на „Apple“ за 7 отсто на рекордни 207 долари, откако компанијата ги претстави подобрувањата на вештачката интелигенција на своите нови модели на уреди, кои би требало да ја зголемат продажбата.

Но, тргувањето беше претпазливо, бидејќи инвеститорите не сакаа да преземаат ризици пред извештајот за потрошувачките цени, објавен во среда, кој ќе покаже дали инфлацијата во САД се намалува.

Дополнително, во среда челниците на американската централна банка ќе објават соопштение од дводневната седница. Никој не очекува намалување на каматните стапки, бидејќи инфлацијата останува покачена, но инвеститорите се надеваат дека претставниците на Fed ќе покажат оптимизам во најновите економски и монетарни проекции.

Цените на акциите силно се зголемуваат со месеци поради шпекулациите дека Fed агресивно ќе ги намали каматните стапки оваа година, што ќе го поддржи економскиот раст. Сепак, овие шпекулации стивнаа бидејќи сите најнови податоци покажуваат дека инфлаторните притисоци во САД се сѐ уште силни, а пазарот на трудот е сè уште силен. Поради ова, пооптимистичките аналитичари сега очекуваат две намалувања на каматните стапки оваа година, а попесимистичките можеби и никакво намалување.

И на европските берзи вчера паднаа цените на акциите. Лондонски FTSE индексот ослабе за 0,98 отсто, на 8.147 поени, додека франкфуртски DAX се лизна за 0,68 отсто, на 18.369 поени, а париски CAC 1,33 отсто, на 7.789 поени.