Во акција на Европол разбиена албанска мрежа на шверцери на дрога од Јужна Америка во Европа

Во заедничка акција на Европравда, Европол и органите на прогонот во Германија, Италија и Холандија, била разбиена мрежа на шверцери на дрога, составена главно од албански државјани, при што биле уапсени 35 осомничени и претресени 50 места.

Во акцијата учествувале повеќе од 600 полицајци, а криминалната мрежа се претпоставува дека е одговорна за голем шверц на кокаин и канабис од Јужна Америка во Европа и негова понатамошна дистрибуција низ Европската унија, објави Европол.

Исто така, познато е дека сторителите користат насилство, вклучително и тортура и киднапирање со цел изнуда. Имале повеќе логистички бази во кои се чувале наркотични материи и приноси од казниво дело и каде можеле да се сретнат соработници во криминалната мрежа.

Трговците со дрога поседуваа голема флота возила опремени со софистицирани скриени прегради, мобилни телефони опремени со шифрирани апликации за пораки и други комунални услуги.

Според истрагата, во периодот од март 2020 година до јуни 2021 година, криминалната мрежа најмалку 36 пати увезла стока од вкупно еден тон кокаин и еден тон хашиш. Овие супстанции би донеле повеќе од една милијарда евра на дистрибутивниот пазар. Во текот на истрагата запленети се повеќе од еден милион евра во кеш. Еуројуст им помогна на властите на споменатите земји во формирањето и финансирањето на заеднички истражен тим за случајот.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.