Во Јапонија издадено предупредување од опасност од ерупција на вулкан

39

Јапонската метеоролошка агенција го подигна нивото на опасност денеска поради можна ерупција на вулкан во југозападниот дел на земјата, како резултат на зголемената сеизмичка активност во областа.

Агенцијата ги предупреди жителите да не пристапуваат кон кратерот на вулканот Мт. Шимоне поради потенцијална ерупција.

Сеизмичката активност, наводно, се интензивирала во текот на вечерта, при што самиот вулкан последен пат ифрлил лава во јуни 2018 година и е еден од најнабљудуваните вулкани во Јапонија.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.