Во еко-акцијата за чистење мини депонии во Бутел, отстранети 20 тони шут

17
Ќе се собира кабастиот отпад од општина Кисела Вода
Ќе се собира кабастиот отпад од општина Кисела Вода

Општина Бутел спроведе еко-акција каде се исчитија повеќе локации на цела територија. Како што соопштија од Општината, исчистени се пет локации каде имало мини депонии и тоа во село Радишани улица „8“ на спојот со патот на село Љуботен, улиците „Бутелска“ – кај Расадник, „Бетовенова“ на спој со „Алекдандар Бујнов“, парк површина од улицата „Груица Војвода“ позади кино Бутел, Скопје – Север улици „Гоце Стојчевски“ и „Боро Менков“.

Акцијата се спроведува во координација на комуналното одделение на Општина Бутел и секторот за комунални работи на Град Скопје.

Во првата фаза од акцијата, информираат од Општината, исфрлени се десет камиони – 20-тони шут во депонијата „Дрисла“.

Во втората фаза предвидени се уште три локации, од кои патот од гробишта Бутел кон патот кој води до Кучевишка Бара, последна 8-ца н.м Љуботенски пат. Предвидена е и санација на најголемата депонија од улица „Александар Урдаревски“ на патот кон гробишта Бутел, односно од левата страната после мостот на реката Серава.

– Општина Бутел и во иднина ќе продолжи со акциите за чистење на сите депонии кои се наоѓаат на нејзината територија. Воедно, општина Бутел апелира до граѓаните да не одложуваат отпад на јавни површини и да го почитуваат Законот за јавна чистота, се наведува во соопштението.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.