Во ЕУ лани произведени 6,1 милион тони тестенини, Италија е шампион

Во земјите на ЕУ во 2022 година се произведени 6,1 милиони тони тестенини во вредност од 7,8 милијарди евра, што е за милион тони повеќе или 20 отсто повеќе од пред пет години.

Како што објави Евростат, Италија е водечка членка на ЕУ во производството на тестенини со 4,2 милиони тони произведени минатата година, вредни 5,1 милијарди евра и учествува со 68 отсто од вкупното производство во ЕУ по волумен и 66 отсто по вредност.

Истовремено, Италија беше убедливо најголемиот извозник на тестенини во ЕУ и извезе 2,1 милиони тони, што претставува 77 отсто од вкупниот број членки на ЕУ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.