Во ЕУ поголеми казни за трговци што мамат потрошувачи

Како да ги преполовите месечните трошоци за храна?
Како да ги преполовите месечните трошоци за храна?

Трговците и што ќе ги измамат потрошувачите се соочуваат со поголеми казни од средината на декември, а ветеринарните, земјоделските и другите инспекции, исто така, ќе можат да ловат измамници преку интернет.

Ова се само некои од мерките што стапуваат во сила на 14 декември, кога ќе почне да се применува нова уредба за службени контроли за примена на регулативата за храна и добиточна храна за сите земји-членки на ЕУ.

Според европските медиуми, како што е објаснето во текстот на регулативата, идејата е да се постигне подобар и поцврст инспекциски систем на европската индустрија за производство на храна во вредност од 800 милијарди евра, која беше погодена од низа скандали изминатиот период.

Информациите во јавноста говорат дека најновата регулатива што ја дефинира рамката за инспекција на производство на храна датира од 2004 година, а со новото законодавство се обидува да им се стави крај на измамничките практики во сегментот на производство на храна, а треба да помогнат и новите, потешки казни за сторителите. Новина е и тоа што инспекторите ќе можат да купат примероци од храна анонимно на интернет, кои потоа ги тестираат, а доколку се утврди дека не се во согласност, ваквите примероци автоматски ќе се сметаат за службени и ќе бидат изречени казни за сторителите.