Во Германија неочекуван скок на невработеноста

Невработеноста во Германија се зголеми повеќе од очекуваното во јуни поради „тешките економски услови“, откри официјалниот извештај оваа недела.

Федералната агенција за вработување (БА) соопшти дека бројот на луѓе без работа скокнал за 28.000 во однос на претходниот месец во сезонски приспособени услови. Мај бележи пораст од 13.000 во однос на претходниот месец, се наведува во извештајот. Аналитичарите анкетирани од Ројтерс очекуваа и оваа бројка за јуни да се зголеми за 13.000.

Според БА, невработеноста во земјата обично се намалува на почетокот на летото. Во просек, во текот на три години пред пандемијата на коронавирус, тој падна за 28.000, или 1%, во јуни.

Оваа година, сепак, сите 16 сојузни покраини во Германија забележаа пораст на стапките на невработеност во споредба со истиот месец во 2022 година.

„Потешките економски услови сега се чувствуваат и на пазарот на трудот“, Ројтерс ја цитираше шефицата на работната канцеларија Андреа Налес. „Невработеноста расте, а растот на вработеноста губи на интензитет“, додаде таа.

Германија е најголемата економија во ЕУ и има една од најниските стапки на невработеност на континентот. Бројот на невработени во земјава во јуни се зголемил за 8 отсто на годишно ниво, соопшти Заводот за труд. Вкупниот број на невработени, не сезонски приспособени, изнесува 2.555.000.

Големиот пораст на стапките на невработеност може делумно да се припише на приливот на бегалци од Украина. Повеќе од еден милион луѓе пристигнале во Германија од Украина од февруари 2022 година.

Минатата година во ова време, германската влада започна програма за помош за работа за украинските бегалци, а невработеноста скокна за 103.000 месечно, или 5%, во споредба со јуни 2021 година.

Заклучно со овој месец, 193.000 украински граѓани се невработени во Германија, покажуваат официјалните податоци. Вкупно 499.000 Украинци кои можат да се вработат се регистрирани во центрите за вработување и агенциите за вработување во Германија, во споредба со само 20.000 во февруари 2022 година, според бројките на БА.

Сепак, канцеларијата за труд призна дека дури и без да се земат предвид украинските бегалци, невработеноста во Германија би се зголемила од година во година. Инфлацијата во земјата неочекувано скокна на 6,4 отсто во јуни, од 6,1 отсто во мај, покажаа прелиминарните податоци на германскиот завод за статистика во четвртокот.

Германија беше во она што економистите го опишуваат како „техничка рецесија“, бидејќи нејзината економија се намалува два квартали по ред, на крајот на 2022 и почетокот на 2023 година. Германската централна банка во понеделникот соопшти дека очекува рецесијата да завршија во пролетниот квартал, додавајќи дека БДП „незначително ќе се зголеми“ во периодот од април до јуни.