Во Хрватска, расте бројот на деца во самоизолација

20

Во Хрватска има мал тренд на зголемување на бројот на деца кои се во самоизолација, рече министерот за наука и образование Радован Фукс, додавајќи дека ситуацијата засега е во ред и дека бројот е само околу нула целина и неколку проценти од вкупниот број ученици.

– Засега, тоа е во ред и процентот на деца во самоизолација е над нула проценти, но немојте да  „ме ловите за збор“, им рече министерот Фукс на новинарите по владината седница на прашањето за бројот на деца во самоизолација од почетокот на новата учебна година – наведува тој.

Тој рече дека засега „ситуацијата е сеуште добра со мал тренд на зголемување на бројот на деца во изолација. Тој додаде дека треба да се очекува дека некои ученици ќе мора да одат во самоизолација, но, некои од нив ќе наскоро да се вратат на редовната настава бидејќи нивниот 14-дневен период на самоизолација веќе истече.

На прашањето дали е планирано, во случај бројот на студенти кои треба да бидат во самоизолација да се зголеми, да предаваат повеќе преку Интернет, министерот потсети дека наставата веќе се одржува на тој начин.

– Интересно е и тоа што ги ослободивме сите три форми на настава, и оние деца кои се во самоизолација, а имаме и неколку помали училишта кои се во целосна изолација, ги следат часовите преку Интернет – истакна министерот.

Тој заклучи дека затоа е направен таков флексибилен модел, што подразбира активирање на сите три форми на настава.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.