Во Македонија се плаќа најскапата струја во регионот

Македонските граѓани плаќаат најскапа струја споредено со граѓани на другите држави во регионот. Невистини се тврдењата на Владата дека граѓаните во Македонија плаќаат субвенционирана, најефтина струја во Европа, објави во петокот лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христина Мицкоски.
Мицкоски притоа ги презентира податоците на EUROSTAT, според кои цената на струја која македонските граѓани ја плаќале во првото полугодие од 2022 година била 89,5€/MWh.
Според истиот извор, EUROSTAT – во првото полугодие од 2022 година, граѓаните во регионот плаќаат многу поефтина струја (слика 1) споредено со македонските граѓани:
Србија 58,9 €/MWh
БиХ 73,3 €/MWh
Турција 74,8 €/MWh
Косово 55,5 €/MWh
Црна Гора 79,2 €/MWh
„Ветуваа живот, ефтина струја, нема претплата за МТВ, бројчаници итн…, а што донесоа? Во првото полугодие од 2017 година македонските граѓани плаќаа цена на струја по 69,5 €/MWh (слика 2) или за 22,5% помалку од цената на струјата која ја плаќале во првото полугодие од 2022 година.
Ветуваа живот, а донесоа соларни и марихуана картели, корупција и криминал, економија во распад, понижувања и предавства за пусти пари.
Одговорност ќе има… доаѓа денот!“, порачува Мицкоски.