Во Нетпрес готвиме: Пилешки паприкаш и крофни

На денешното мени во Нетпрес се најде пилешки паприкаш, но на поинаков начин, и секогаш неодоливите крофни.

Потребни состојки

2 парчиња пилешки гради без коски и кожа

150 гр димена сува сланина

2-3 лажици масло

10 до 12 големи лути пиперки

1 голема главица кромид

2 чешниња лук

1 голема морков

1 конзерва од 800 мл исечкан домат

Зачини

Неколку гранчиња мајчина душица

3-4 лажици пикантно лут ајвар

На врв од нож лута мелена пиперка

150 мл суво бело вино

Сечкан магдонос

Свежо мелен бибер

1 лажица мелена димена црвена пиперка

Подготовка

Пилешките гради исечкајте ги на коцки и маринирајте ги со зачини за пилешко или други суви зачини и оставете ги настрана додека се подготвува останатиот зеленчук.

Во длабоко тенџере ставете масло, додајте ја димената сува сланина исечена на коцки и пилешкото и пржете додека не порумени од сите страни, а сланината пушти мрснотија. Извадете го месото од тенџерот, поклопете го и ставете го на страна.

Ако имате премногу маснотија во тенџерото, извадете малку и ставете настрана, додајте ситно исечкан кромид, цело чешне лук и ситно исечкан морков и пиперка, која претходно сте ја измиле и исчистиле од семки и жили. Намалете го огнот и пржете се’ заедно, повремено мешајте околу десетина минути, додека пиперката и кромидот не омекнат.

Вратете го пилешкото и сланината во тенџерето, заедно со соковите кои ги испуштиле, додајте гранчиња мајчина душица, бело вино, суви зачини, мелена димена пиперка, ајвар, лута мелена пиперка, свежо мелен бибер и динстајте се’ заедно неколку минути и на крајот додајте домати.

Поклопете и динстајте на тивок оган околу 45 минути. На крајот пробајте како е со зачини и додајте што недостига според вашиот вкус, извадете ги гранчињата мајчина душица и испрскајте со сечкан магдонос.

krafne-fce0754c8e132b871fa9899f629ef5b1_header

Крофни

Состојки

50 дк брашно

4 дк квасец

¼ млако млеко

5 дк шеќер

2 лажици масло

2 жолчки

Половина лажичка сол

Малку кора од лимон

1 л масло

Подготовка

Ставете го брашното во сад, одмрзнете го квасецот, додајте го млекото и шеќерот и оставете го да нарасне 15 минути. На нараснатото тесто додајте ги останатите состојки. Замесете го повторно и оставете го да нараснува уште половина час. Размесете 2 см дебела кора и потоа со чаша сечете кругови. Загрејте масло и ставете ги крофните да се пржат.

 

Пријатен апетит!