Во Норвешка стапува на сила признавањето на Палестина како држава

Во Норвешка денеска официјално стапува на сила признавањето на независната палестинска држава, а Шпанија и Ирска треба да го следат примерот подоцна во текот на денот, и покрај жестокото противење од Израел, јави ДПА.

-Формалното норвешко признавање на Палестина како држава ќе стапи на сила денеска, на 28 мај 2024 година. Голем број други европски земји, исто така, формално ќе ја признаат Палестина на истиот датум, се вели во соопштението на норвешкото Министерство за надворешни работи.

Трите европски земји го најавија потегот истовремено минатата недела, а нивните лидери рекоа дека се надеваат оти другите земји ќе се приклучат на иницијативата, верувајќи дека тоа ќе ги унапреди изгледите за мир по повеќе од седум месеци борби меѓу Израел и палестинското исламистичко движење Хамас.

Мнозинството земји-членки на Обединетите нации ја признаваат државата Палестина.

Сепак, влијателните западни нации како што се Соединетите Американски Држави, Велика Британија и повеќето држави на ЕУ не признаваат независна палестинска држава, забележува ДПА.