Во Словенија за осум месеци 9.800 нелегални мигранти

33

Во Словенија се регистрирани 9.801 нелегален граничен премин во првите осум месеци од оваа година, а само во август имало 2.352, што е највисоко месечно ниво, соопшти Министерството за внатрешни работи.

Во август, првпат од почетокот на годинава, беа пријавени повеќе од 2.000 случаи на илегална миграција, што, според полицијата, укажува на тоа дека тие се уште се во пораст, иако не толку силни како во годините на масовната мигрантска криза 2015/2016. година.

Повеќето мигранти оваа година биле од Пакистан (2.344), потоа од Авганистан (1.064), Мароко (759), по што следат оние од Бангладеш, Иран, Сирија, Турција и други земји од Блискиот исток и Африка.

Повеќето странци кои нелегално ја преминаа границата досега беа пронајдени во областа Копер (3.310), а потоа следат Ново Место (2.672) и Љубљана (1.975).

Минатата година, за осум месеци, словенечката полиција уапси 5.899 нелегални мигранти, а годинава во истиот период 9.801. Бројот на оние што ќе решат да бараат меѓународна заштита во Словенија во однос на лани е зголемен – во првите осум месеци беа поднесени 2.098 барања за азил, а оваа година 2.577 година.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.