Во Србија лани влегле над 4,5 милијарди евра странски директни инвестиции, најмногу од ЕУ

Ursula von der Leyen, Aleksandar Vučić

Минатата година во Србија влегле повеќе од 4,5 милијарди евра директни странски инвестиции, покажуваат податоците на Народната банка на Србија (НБС), што е за околу 100 милиони евра повеќе од 2022 година, кога нивната вредност беше 4,4 милијарди, објави Данас.

Најголемиот дел од таквите инвестиции во 2023 година се од Европската унија, а тоа е нешто помалку од половина од вкупниот број, односно околу 2,2 милијарди евра. Сепак, тоа не беше случај само една година порано.

Тогаш од ЕУ пристигнаа значително помалку директни странски инвестиции, за околу 800 милиони евра, бидејќи нивната вкупна вредност беше околу 1,4 милијарди, наведува весникот.

Поединечно по земји, убедливо најголемиот прилив на странски директни инвестиции во Србија доаѓа од Кина, од каде лани се слеале околу 1,4 милијарди евра. Кина ја постигна истата вредност на овие инвестиции во 2022 година.

На второ место е Холандија, од каде во Србија во 2023 година пристигнале над 738 милиони евра, додека вредноста на тие инвестиции само една година претходно била нешто повеќе од 148 милиони евра. 

Зад неа, со речиси двојно повеќе странски директни инвестиции, е Велика Британија со вложени 383 милиони евра. За разлика од Холандија, инвестициите од таа земја се намалени, бидејќи во 2022 година изнесуваа околу 330 милиони евра.

По првите пет земји со најголеми инвестиции, Русија се најде на шестото место со придонес од нешто повеќе од 162 милиони евра во странски директни инвестиции. Ова е значителна промена во однос на претходната година кога странските директни инвестиции од оваа земја изнесуваа 464 милиони евра.

Убедливо најголем број странски директни инвестиции доаѓаат од преработувачката индустрија, нешто помалку од 1,2 милијарди евра. Од тоа лани најмногу пари донело производството на производи од гума и пластика, 476 милиони евра. На второ место се најде производството на моторни возила, приколки и полуприколки, што донесе странски директни инвестиции во вредност од 288 милиони евра.

Втората дејност по бројот на овие инвестиции е градежништвото, чија вредност во 2023 година изнесува 853 милиони евра.