Воен аналитичар: Ако се случи одговор на Израел, тоа е чекор кон третата светска војна

Воениот аналитичар Маринко Огорец го коментираше нападот на Иран врз Израел и што тоа би можело да значи на глобално ниво.

Имено, Иран никогаш не го нападнал Израел, без разлика што тензиите меѓу двете земји постојано се на највисоко ниво.

-Иран испрати многу сериозно предупредување до Израел. Не би сакал да навлегувам во тоа дека се работи за некаква ескалација која не е однапред осмислена, направена и спроведена, на некој начин. Мислам дека Иран имаше намера да му го испрати на Израел последното предупредување пред посериозна ескалација, рече Огорец.

-Се надевам дека сите сериозни фактори ќе направат се за да ја спречат оваа ескалација, рече тој за „Н1“.

Израел се уште не ја отфрлил можноста да одговори на овој напад, додека американскиот претседател Џо Бајден апелира да не го прави тоа.

Иако Израел собори сè што беше насочено кон него од воздух, Иран тврди дека ги постигнал целите.

-Факт е дека 99 отсто од проектилите застанаа, но проблемот е во еден процент што помина. Очигледно овие проектили се предупредување. Затоа што ако испратите беспилотни летала кои патуваат со часови до целта, секако дека другата страна може добро да се подготви. Тоа не е направено без причина, не биле испратени без причина, објасни Огорец.

Главната причина за овој напад на Иран е она што се случи на 1 април, кога Израел уби седум истакнати членови на Иранската револуционерна гарда во Дамаск, додека беа во иранската амбасада.

„Не слушнав ниту едно извинување од Израел, ниту еден сериозен аргумент зошто се случи ова, а Иран мораше да одговори. Се надевам дека приказната е завршена и одмаздата е завршена, барем што се однесува до Иран. Да се ​​надеваме дека тоа е крајот на приказната што се однесува до Израел“.

Беспилотни летала и проектили беа соборени од Јорданците, Американците и Британците, поради што Иран се закани дека ќе гаѓа воени цели што им припаѓаат на тие земји.

-Можам само да повторам дека се надевам дека приказната е завршена и дека нема да има дополнителна ескалација. Во спротивно, би дошло до неконтролирана ескалација на Блискиот Исток. Тоа би било чекор кон третата светска војна, заклучува воениот аналитичар Маринко Огорец.