Вредноста на доларот нагло падна, еврото зајакна

На глобалните пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата валути драстично падна минатата недела, бидејќи инфлацијата во САД се намалува, па се очекува дека американската централна банка ќе го ублажи темпото на зголемување на каматните стапки.

Индексот на доларот, кој го покажува движењето на вредноста на САД во однос на другите шест најважни светски валути, потона минатата недела за 1,6 отсто, на 102,20 поени, блиску до најниското ниво од јуни минатата година.

Истовремено, доларот ослабе за 1,7 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото скокна на 1,0830 долари, недалеку од највисокото ниво во последните девет месеци. Курсот на доларот во однос на јапонската валута потона, пак, за 3,2 отсто, на 127,85 јени. Вредноста на доларот нагло падна откако во четвртокот беше објавено дека инфлацијата во САД во декември се лизна на 6,5 отсто на годишна основа, од 7,1 отсто еден месец порано.

Се очекува заострување на јапонската монетарна политика

На месечно ниво, сепак, потрошувачките цени во најголемата светска економија паднаа за 0,1 отсто во декември, што беше прв пад од мај 2020 година. Ова ја поддржа тезата дека поради слабеењето на инфлацијата, американската централна банка ќе биде помалку агресивна во зголемувањето каматните стапки во иднина.

Така, пазарот на пари проценува дека челниците на ФЕД на состанокот во февруари ќе ги зголемат клучните каматни стапки за 0,25 процентни поени, а не за 0,50 поени, како што направија на последниот состанок минатата година.

„Зголемувањето на каматните стапки за 0,25 процентни поени би било соодветно во иднина“, рече Патрик Харкер, претседател на филијалата на ФЕД во Филаделфија, на крајот од минатата недела.

Од друга страна, се очекува дека поради јакнењето на инфлацијата во Јапонија, тамошната централна банка наскоро ќе почне да ја заострува монетарната политика, по години водење на крајно лабава политика со цел да се поттикне растот на економијата.

Европската централна банка продолжува умерено да ги зголемува каматните стапки?

Благодарение на ова, јапонската валута значително зајакна во однос на американската минатата недела. Еврото значително зајакна и во однос на доларот. Европската централна банка, како и Банката на федерални резерви, се очекува да продолжат со умерено зголемување на каматните стапки за да ја ограничат инфлацијата во еврозоната, а еврото беше поддржано од податоци кои даваат надеж дека германската економија, најголемата во блокот, може да избегне рецесија .

Индексот на доларот порасна за околу 8 отсто минатата година, бидејќи американската централна банка го предводи патот во зголемувањето на каматните стапки за да ја спречи инфлацијата, која во средината на годината достигна највисоки нивоа во последните 40 години.

Минатата година ФЕД ги зголеми каматните стапки за вкупно 4,25 процентни поени, на опсег од 4,25 до 4,50 отсто, што е нивно највисоко ниво во последните 15 години. Минатата година, пак, Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми каматните стапки за вкупно 2,5 процентни поени.