Временото повлекување на Груевски депонирано во Собранието

114

Премиерот Никола Груевски ги исполни обврските согласно Договорот од Пржино. Временото повлекување на премиерот денес е депонирано во македонското Собрание.

Временото повлекување на Груевски депонирано во Собранието
Временото повлекување на Груевски депонирано во Собранието

Информацијата ја потврди и претседателот на законодавниот дом Трајко Вељаноски.

Ве известувам дека денес, 15.01.2016 година, ми беше доставена оставка на претседателот на Владата на Република Македонија, г. Никола Груевски. Оттаму, како претседател на Собранието на Република Македонија ќе постапувам во согласност со уставните, законските и деловничките права и обврски. Истовремено, имајќи ги во предвид превземените политички обврски на лидерите на најголемите политички партии во Република Македонија согласно договорот од 2 јуни 2015 година и протоколот од 15 јули 2015 година, како претседател на Собранието на Република Македонија ќе го следам исходот од денешните разговори со посредство на меѓународната заедница. Искажувам надеж дека политичките лидери на Република Македонија ќе успеат да ги надминат меѓусебните предизвици, а во функција на натамошен демократски развој на Република Македонија. Верувам дека во периодот што следи  ќе биде направен уште еден исчекор во исполнувањето на обврските од постигнатиот договор, а во функција на натамошно стабилизирање на вкупните прилики во државата, вели Вељаноски во својата изјава.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.