Свет

земан се надева на втор мандат Втор ден од првиот круг на претседателските избори во Чешка

Втор ден од првиот круг на претседателските избори во Чешка

Првиот круг од претседателските избори во Чешка влезе во саботата во вториот дена, а фаворит е сегашниот претседател Милош Земан за кој се очекува дека ќе го освои вториот мандат.

Седумдесет и тригодишниот Милош Земна ја водеше својата кампања на платформата на спротиставување на примањето бегалци и имигранти според ткн бегалски квоти на Европската унија, и се залагаше за распишување референдум за излегување на земјата од ЕУ, иако самиот го поддржува членството во Унијата.

Анкетите предвидуваат дека Земан нема да победи уште во првиот круг, па е многу веројатен вториот круг од претседателските избори, кој ќе се одржи по две седмици.

Од осумте противкандидати, во вториот круг би требало да влезе и Јури Драхош, професор по хемија, и претседател на Чешката академија на науките. Ново лице на чешката политичка сцена, 68-годишниот Драхош, изјави дека сака да направи пресврт на трендот на поларизација на чешкото општество.

Претседателите во Чешка немаат големи овластувања и влијание во извршната власт, но се важни со своето влијание во јавноста. Право на глас имаат околу 8,4 милиони Чеси, а првите резултати се очекуваат во саботата вечерта.