Вучиќ: Ги прифатија нашите предлози да го отстранат делот за санкции против Русија

Српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека се прифатени неговите предлози за отфрлање на предлозите за воведување санкции против Русија и за малигното влијание на Русија.

„Тие се согласија да го отстранат делот за санкциите и малигното влијание на Русија и да ја отстранат изградбата на „нашата држава“ и „нашата земја“. Известени сме дека е прифатено. Нема санкции, не се спомнуваат санкции, не се споменува малигното влијание на Русија“, рече Вучиќ.

Тој не сакаше да открие кој инсистирал барањето за воведување санкции против Русија да се најде во текстот на декларацијата, додавајќи само „најмоќните“.

Тој изјави дека Украина е една од ретките земји што може да зборува за територијален интегритет.

„Денеска не и е лесно на Украина, а ние немаме ништо против Украина, тие не го признаа Косово. Реков дека Украина е една од ретките земји што може да зборува за територијален интегритет. За нас е важно да имаме добри односи со Украина, – рече Вучиќ.

Тој додаде дека Србија, како и досега, во рамките на своите можности ќе продолжи да обезбедува хуманитарна помош за ранливото население на Украина. Исто така, рече дека Србија ќе остане посветена на почитувањето на меѓународното хуманитарно право.