Вучиќ во ОН: Која е разликата меѓу територијалниот интегритет на Украина и оној на Србија, никој досега не ми одговори

Српските медиуми речиси до збор го пренесуваат говорот на претседателот Александар Вучиќ на генералната дебата на 77 сесија на Генералното собрание на Обединетите нации во Њујорк.

– Не се лутете, поради ограниченото време, денеска ќе го прескокнам товарот на формалностите, љубезните обраќања, поздравувањето со присутните и отсутните и директно ќе зборувам за суштината на она за што се сретнавме. Јас сум тука по којзнае кој пат. Тежината на моментот во кој се наоѓаме ме обврзува да споделам со вас неколку тешки, но вистинити зборови. Сè што правиме денес изгледа импотентно и бледо. Нашите зборови звучат шупливи и празни во однос на реалноста со која се соочуваме. А таа реалност е дека овде никој навистина никого не слуша, никој не се стреми кон вистински договори и решавање на проблемите и речиси секој се грижи само за своите интереси, честопати газејќи ги во процесот основните принципи на меѓународното право, фрлајќи ги под нозе Повелбата на ОН и други документи на кои е основана оваа организација – рече претседателот на Србија на почетокот на своето обраќање.

Тој рече дека за ова не е виновен ниту Антонио Гутереш, ниту некој од ОН, туку оние сили кои не се грижат за ништо освен за задоволување на сопствените политички, економски и, за жал, воени цели.

– Сведоци сме дека ерата во која живееме се карактеризира со сложеност на глобалната геополитичка ситуација. Нашата општа дебата се одвива во услови на нарушен светски мир, до степен невиден од Втората светска војна и од основањето на Обединетите нации. Глобалните предизвици со кои се соочуваме се закануваат суштински да ја променат меѓународната безбедносна архитектура и да го загрозат воспоставениот меѓународен правен поредок. Ваквите сложени времиња бараат многу мудрост и единство за да се зачува мирот како апсолутно најважно богатство вткаено во самите основи на организацијата на Обединетите нации, додаде претседателот.

Пет клучни предизвици

Вучиќ рече дека сака точно и јасно да го претстави ставот на Србија за петте клучни предизвици со кои се соочуваме денес:

– Под еден: Враќање на мирот и зачувување на глобалната стабилност и ; под два: Зачувување на територијалниот интегритет и суверенитет на меѓународно признатите држави, членки на оваа организација, како клучен принцип на меѓународното јавно право и односите меѓу државите; под три: Енергетска безбедност во услови на глобална криза; под четири: Финансиска сигурност на сиромашните и земјите во развој и под пет: Снабдување со храна во услови на глобални линии за снабдување од војна.

Сегашните глобални услови сè почесто не потсетуваат дека принципот на мирно решавање на споровите нема алтернатива. Овој принцип е поактуелен денес од кога било и најдобро е опишан во преамбулата на Повелбата на Обединетите нации, која повикува на: „Да се ​​биде толерантен и да живееме заедно во мир еден со друг како добри соседи“. Откажувањето од употребата на сила и мирното решавање на споровите се столбовите на кои се заснова светската стабилност, но тие мора да бидат придружени со принципи како што се неселективно почитување на Повелбата на Обединетите нации, примена на обврзувачки резолуции на ОН Советот за безбедност и основните принципи на важечкото меѓународно јавно право – истакна Александар Вучиќ.

Зачувување на територијалниот интегритет

Кога станува збор за зачувување на територијалниот интегритет и суверенитет на меѓународно признатите држави, членки на оваа организација, Србија го поддржува територијалниот интегритет на сите земји-членки на ОН, вклучително и територијалниот интегритет на Украина, нагласи Вучиќ.

– На овој начин постапивме одговорно, сериозно во овој висок дом. Од многу говорници слушнавме приказни за агресија и нарушување на територијалниот интегритет на Украина, многумина велат дека тоа е прв конфликт на европско тло по Втората светска војна. Но, упорно се премолчува вистината дека за прв пат е нарушен интегритетот на една држава во Европа, поточно Србија, која не нападна ниту една друга суверена земја. Бараме јасен одговор на прашањето што со години им го поставувам на моите соговорници, лидерите на многу земји – која е разликата меѓу суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина и суверенитетот и територијалниот интегритет на Србија, што е грубо прекршена и на која многумина од вас му давате меѓународно признание и легитимитет? Никогаш од никого не добив рационален одговор на тоа прашање.

Претседателот потсети дека Србија не стапнала на туѓа територија, ниту го загрозувала територијалниот интегритет на која било суверена држава, за некој да интервенира или да изврши агресија врз неа, како што беше направено во 1999 година.

Повеќе детали на Курир.рс

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.