Вулкан еруптираше во Папуа Нова Гвинеја

Во Папуа Нова Гвинеја денеска дојде до вулканска ерупција, сооопшти Јапонската метеоролошка агенција.

Агенцијата не утврди со сигурност дали ерупцијата е предизвикана од цунами во Пацификот и дали Јапонија може да биде погодена.

Според извештаите, доколку ерупцијата била предизвикана од цунами, метеоролошката агенција предупредува дека синџирот на островите Изу, во близина на Токио, и островот Огасавара, јужно од главниот град, би можеле да бидат погодени.