За 4 проценти повисоки продажни цени на индустриски производи

24

Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, во август годинава се повисоки за 1,1 отсто на месечно ниво, а за 4,0 проценти на годишно ниво.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во споредба со минатогодишниот август, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 4,2 отсто и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 1,2, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 5,1 отсто.

Продажните цени, пак, на производителите на индустриски производи на странските пазари во август годинава се повисоки за 1,6 отсто на месечно ниво, а за 5,6 проценти на годишно ниво.

Во споредба со претходниот месец, продажните цени на производителите на индустриски производи на странските пазари се пониски во секторот Рударство и вадење камен за 1,7 отсто, а во секторот Преработувачка индустрија се повисоки за 1,9 отсто.

Во споредба со август лани, продажните цени на производителите на индустриски производи на странските пазари се пониски во секторот Рударство и вадење на камен за 8,2 отсто, а во секторот преработувачка индустрија се повисоки за 7,0 проценти.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.