За Макрадули воздухот е чист, проблемот е во „али експрес“ сензорите

64

Заменик министерот за животна средина Јани Макрадули, го отфрла тврдењето дека Скопје редовно се наоѓа меѓу петте најзагадени градови во светот. Според него, мерењата од државниот мониторинг центар покажуваат дека во октомври, ноември и декември 2019 година, споредено со петте изминати години, имаме драстично помало загадување на воздухот. Тој ги смета за неточни податоците од мерењата на воздухот, кои често пати се појавуваат на социјалните мрежи,

„Како и сите држави членки на Европската Унија, податоците и дефинирањето на политиката го правиме врз државниот мониторинг систем и инструментите што чинат многу пари. Креирајќи политика со „али експрес“ сензори може само да предизвика паника помеѓу граѓаните. Не велам дека нема загадување, но нема потреба да се прогласи алармантна состојба во градот. Оваа година не е загадено како другите години, бидејќи заеднички, координирано и благодарение на зголемената свесност на граѓаните и со активностите на централната и локалната власт имаме помалку објекти што загадуваат. И никаде во светот не постои друго решение за загадувањето на воздухот, освен со елиминирање на изворите на загадување„, рече Макрадули.

Во врска со обвинувањата дека во Македонија се внесува опасен отпад, тој рече дека сѐ е според закон.

„Земјава е дел од светски конвенции кои ги има ратификувано и каде тие работи се регулирани. Прво да правиме разлика дали зборуваме за отпад или за опасен отпад или за отпад што се согорува. Министерството за животна средина не издава дозволи за увоз на отпад, освен ако не станува збор за отпад кој може да се употребува за нешто, на пример железото се користи како суровина, а потоа се извезува во странство. Затоа сите дозволи коишто се дадени се согласно законите кои постојат во нашата држава, согласно светските стандарди“, истакна Макрадули, и додаде дека не сака да верува во конспиративни теории.

Тој вели дека инспекциите се на терен, работат и царината и Министерството за внатрешни работи, но доколку има нерегуларности, постојат органи кои што тоа го санкционираат.

Во насока на намалување на аерозагадувањето тој најави план за чист воздух „Јас не загадувам“, со кој како што рече, државните институции нема да загадуваат.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.