За Заев и СДСМ поважни се матните бизнис зделки отколку културното и природно наследство на Македонија

Новогодишен дочек со Лоба и Боби Мојсоски во Охрид
Новогодишен дочек со Лоба и Боби Мојсоски во Охрид

СДСМ го уништи Охрид и му го загрози статусот на заштитено подрачје на УНЕСКО.  За Зоран Заев и СДСМ поважни се матните бизнис зделки отколку културното и природно наследство на Република Македонија, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ.

Како резултат на негрижата и неспособноста на СДСМ, Охрид за прв пат од 1979 година ќе биде ставен на листата на загрозено светско културно наследство и ќе се најде во друштво на држави како што се Авганистан, Конго, Ирак, Палестина, Сирија и Узбекистан. УНЕСКО во најновиот извештај констатира дека подрачјето на Охрид продолжува да биде погодено од неконтролиран  урбан развој, несоодветно урбано развивање како и експлоатација на брегот.  Во извештајот стои и дека во последниот период во Охрид има  зголемено загадување, нарушување и уништување на животната средина. За неспособноста и незаинтересираноста на СДСМ за заштита на културното наследство говори и фактот дека не се реализирани повеќето од половина од 19-те забелешки на реактивната мисија на УНЕСКО, се наведува во партиското соопштение.

Од ВМРО-ДПМНЕ порачуваат дека СДСМ додека беше опозиција  ветуваше грижа за културното наследство и средување на урбаниот хаос во Охрид, но откако дојде на власт го направи спротивното.

Ветуваа попис на дивоградби и нивно рушење, а се што направија беше легализација и откочување на изградбата на запрените двоградби. СДСМ остана глува на сите предупредувања на експертската јавност, екологистите и на УНЕСКО кои укажуваа на девастацијата и узурпација на Охрид и неговата околина. Очигледно е дека бизнис интересите на функционерите од власта се поважни од заштитата на Охрид и културното и природно наследство на Република Македонија. Скандалите на СДСМ во областа на културата растат од ден на ден. СДСМ докажа дека нема интерес да се грижи ниту за културата, традицијата и наследството на Република Македонија. Државата и Охрид не заслужуваат ваква неспособна и криминална власт чиј единствен интерес е како побрзо да се збогатат.  Токму затоа СДСМ мора да си замине, порачуваат од ВМРО-ДПМНЕ.