Заев: И да немаме заедничка историја со Бугарија треба да ја измислиме

209

На вечерашното гостување на Телевизија 21 во емисијата „Клик Плус“ на премиерот Зоран Заев истакна дека имаме заедничка историја со Бугарија, но и да сме немале заедничка историја, требало да ја измислиме.

Заев иако рече дека ставовите на Бугарија биле спротивни на Декларацијата за човекови права, рече дека разговорите се за историјата.

Од заедничката историја произлегува и македонскиот јазик и бугарскиот јазик и да ја немало таа заедничка историја ќе требало

Тој повторно потврди дека Гоце Делчев бил заедничка историска личност со бугарскиот народ затоа што таму имало институции именувани по неговото име, како и тоа дека не е против Бугарија да си користи скратеното име на државата за билатерална употреба.

„Спремни сме да усвоиме Декларација која ќе биде правнообврзувачка за имплементирање на се од договорот со Бугарија, појасни Заев.

Заев истакна дека имаме заедничка историја со Бугарија, па по тоа Гоце Делчев бил заеднички херој од историјата, но и дека е спремен да потпише нова правнообврзувачка Декларација со Бугарија.
Заев повторно потврди дека Гоце Делчев бил заедничка историска личност со бугарскиот народ затоа што таму имало институции именувани по неговото име.

-Спремни сме да усвоиме Декларација која ќе биде правнообврзувачка за имплементирање на се она што е предвидено од договорот со Бугарија, појасни Заев.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.