ЗДФ: Руска нафта, и покрај западните санкции, доаѓа во Германија преку Индија

И покрај западните санкции, трговијата со нафта меѓу Русија и Индија се одвива добро и по заобиколен пат стигнува до Германија, јавува германскиот јавен сервис ЗДФ, додавајќи дека увозот на нафтени деривати во Германија од Индија е зголемен за 12 пати.

Земја која, како што додава дописникот на ЗДФ од Сингапур, со децении е аутсајдер и пасивен набљудувач на глобалната сцена, во времето на премиерот Нарендра Моди има пристап до официјалните резиденции на влијателни светски држави – Вашингтон, Лондон, Москва, Берлин, секаде го пречекуваат со раширени раце, сите го сакаат за пријател и партнер.

Моди се обидува да создаде партнерства и соработки низ целиот свет за да ја поттикне Индија во нејзината амбициозна цел да постигне статус на индустријализирана нација до 2047 година.

Индија има долгорочни добри односи со Русија, а Москва извезува оружје и нови технологии во Индија кога тоа никој не го сака. До денес, Индија има набавено повеќе од 55 отсто од оружјето што го увезува од Русија.

Од почетокот на војната во Украина, значително порасна уште една деловна соработка меѓу двете земји – сурова нафта, наведува ЗДФ.

Од февруари 2022 година, Индија го зголеми уделот на Русија во увозот на сурова нафта од 1,6 проценти на 34 проценти.

Додека Русија, ограничена од санкциите и ценовните ограничувања, бара нови пазари за извоз на нафта, енергетски гладната Индија профитира од евтиниот увоз од својот долгогодишен партнер, додава ЗДФ.

На Индија итно и треба девизи што може да се заработат со продажба на нафтени деривати.

„Во рафинериите суровата нафта се преработува во гасни масла, бензин и други производи пред да се продава на светскиот пазар. Германија купува производи и од Индија“, истакнуваат од ЗДФ.

Според податоците на Сојузниот завод за статистика, Германија во првите седум месеци од годинава купила нафтени деривати во вредност од 451 милион евра од Индија.

Таа сума е дванаесет пати поголема во споредба со истиот период лани.

Очигледно е дека руската нафта го нашла патот до Германија и покрај санкциите, наведува ЗДФ.