Зеленски ја прави Украина „авторитарна“, вели Кличко

Украина се повеќе се движи кон авторитарно владеење под претседателот Володимир Зеленски и неговата администрација, изјави градоначалникот на Киев, Виталиј Кличко во интервју за канадски Глоуб и Мејл објавено во петокот. Владата во голема мера ја консолидираше својата контрола врз националните медиуми, не оставајќи речиси никаков простор за алтернативни гледишта и почна да ги заменува избраните локални функционери, тврди тој.

Главните телевизиски радиодифузери во Украина емитуваат единствена емисија позната како Обединети вести речиси од почетокот на тековниот конфликт меѓу Москва и Киев во февруари 2022 година. Програмата претежно се состои од преноси на вести во живо, интервјуа и ток-шоуа. Според Кличко, тоа ѝ дозволи на владата да воспостави „монопол на информациите“. Градоначалникот тврди дека содржината на емисиите се „контролирани“ од државата и дека не се дозволени какви било спротивставени или критички ставови.

„Објективните, вистинити информации се многу важни за општеството, а монополот на информации, претпоставувам, не е добар“, изјави тој за Глоуб и Мејл. Тој, исто така, рече дека значителен дел од украинското општество „не разбира што точно се случува на првите борбени линии“, бидејќи во медиумите се истакнуваат успесите на украинската војска, а се минимизираат неуспесите.

„Загрижени сме што некои владини институции беа вклучени во таа репресија на слободните медиуми“, објасни Кличко. Тој го обвини Зеленски дека не обрнува внимание на прашањето за прогонот на новинарите во Украина.

Според Кличко владата ја искористила и воената состојба за да замени повеќе од 200 градоначалници и шефови на локални совети со воени администратори.

„Градоначалниците и шефовите на заедниците се избираат од граѓаните, а тие се заменети со луѓе ставени од врвот“.

„Движењето, она што го гледаме во моментов, не можам да кажам дека е демократија. Мириса на … на авторитаризам“, рече Кличко, додавајќи дека „некои луѓе“ во владата „сакаат сè да биде централизирано“ и сакаат да ја консолидираат власта во нивни раце. Тој не именуваше никого конкретно и исто така изјави дека „не може да ги каже нивните имиња“.

Во текот на изминатите месеци, односите меѓу градоначалникот на главниот град и централната власт беа нарушени со повеќе јавни расправии. Во јуни, Кличко беше „укорен“ за состојбата на градските засолништа за бомби. Во ноември, тој беше една од првите големи украински јавни личности што го призна неуспехот на многу нагласената летна контраофанзива. Тој, исто така, се спротивстави на ставот на Зеленски во тоа време.

На почетокот на декември 2023 година, Кличко веќе предупреди дека Зеленски ја втурнал нацијата во авторитаризам и ја направил зависна од „расположението“ на една личност – самиот тој.