Зеленски достави осум барања до новиот командант за реформа на украинската војска

Кабинетот на украинскиот претседател, Володимир Зеленски, објави список на промени во вооружените сили на Украина кои се очекуваат од новиот врховен командант Александар Сирски.

1. Мора да се стави на маса „реален, детален акционен план на украинските вооружени сили за 2024 година“. Земајќи ја предвид реалната состојба и перспективите на бојното поле.

2. Секоја борбена бригада на првата линија мора да добие ефективно западно оружје. Мора да има правична прераспределба на таквото вооружување во корист на линијата на фронтот.

3. Логистичките проблеми мора да се решат. Авдеевка да не чека генералите да сфатат каде се заглавени дроновите во магацините.
4. Секој генерал мора да го знае фронтот. Ако генералот не го знае фронтот, тој не и служи на Украина.

5. Прекумерните и неоправдани бројки во штабот мора да се коригираат.

6. Неопходно е да се изгради ефикасен систем на ротација во армијата. Ротациите се задолжителни.

7. Треба да се подобри квалитетот на воената обука. Само обучени војници може да одат на линијата на фронтот.

8. Во структурата на вооружените сили на Украина се создава нов тип на единици – Единици на беспилотни системи. Мора да биде назначен првиот командант.

Вооружените сили на Украина брои речиси милион луѓе, од кои повеќето не го доживеале фронтот, завршува Зеленски во својата порака до новиот прв човек на украинската армија.