Зеленски ги смени сите регионални шефови за регрутација на нови војници

Украинскиот претседател Володимир Зеленски денеска соопшти дека неговата влада ги отпушта шефовите на сите регионални воени центри за регрутирање во Украина, што е драматичен потег за сузбивање на корупцијата во системот што надоаѓа, бидејќи очајно се потребни нови војници за да ги заменат убиените и ранетите во борбите.

-Овој систем треба да го водат луѓе кои точно знаат што е војна и зошто цинизмот и поткупот за време на војна се предавство. Наместо тоа, на војниците кои го поминале фронтот или кои не можат да бидат во рововите затоа што се болни или изгубиле екстремитети, но го зачувале своето достоинство, може да им се довери овој систем за регрутирање, рече претседателот.

Борбата против корупцијата е приоритет, додаде Зеленски, а потезите доаѓаат во време на напорите да се решат прашањата околу регрутирањето во војската.

Украинското Државно истражно биро, претходно неделава, соопшти дека отворило 112 случаи на корупција против владини претставници.

Бирото го приведе началникот на Киевскиот окружен територијален центар за регрутирање и социјална поддршка, кого не го именуваше, обвинувајќи го дека учествувал во креирањето фиктивни документи во кои се тврди дека на мажите кои не се способни да служат им било дозволено да ја напуштат земјата, а поткупот бил 10.000 долари по парче, пишува Њујорк Тајмс.

Бирото, исто така, го приведе и началникот на едно од одделенијата за воена администрација во Киев, исто така, јавно неименуван, обвинувајќи го за вадење документи за тројцата мажи.

Од почетокот на инвазијата врз Украина, мажите на возраст меѓу 18 и 60 години не смеат да ја напуштат земјата, а граничарите рекоа дека поединци секојдневно се апсат бидејќи се обидувале да го направат тоа.