Зеленски предупредува: Ако сега не ја запреме Русија, ќе започнат нови војни

Украинскиот претседател Владимир Зеленски се обрати пред австралискиот парламент преку видео врска. Неговиот апел до нив се заснова на заканата за глобалната безбедност доколку Русија не биде запрена во нејзините амбиции против Украина.

„Ова не сме го виделе во светот, државата да започне војна против соседната земја, отворено да објавува нивно ропство или уништување. Да не го остави ни името на тој народ. Дека нема ни можност овој народ да живее слободно“, рече Зеленски.

Предупреди и на наводната заканата од употреба на нуклеарно оружје.

„Никој не може да каже дека кој било дел од светот е (безбеден) од радиоактивна контаминација што ќе дојде доколку се користи нуклеарно оружје. Земја што користи нуклеарна уцена треба да добие санкции кои би покажале дека таквата уцена е деструктивна за уценувачите“, рече украински.

Зеленски посочи и дека имало „некои агресивни нации“ кои ќе го охрабрат секој руски успех.

Но, она што е најстрашно, ако сега не ја запреме Русија, ако не ја повикаме Русија на одговорност, тогаш некои од земјите во светот кои се радуваа на слична војна против своите соседи ќе одлучат дека такви работи се можни и за нив. Сега се решава судбината на глобалната безбедност“, заклучи тој.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.