Земјотресот ја принудува албанската Влада да издаде еврообврзница од 560 милиони евра

22

Албанската Влада во мај ќе издаде еврообврзница на меѓународниот пазар со што ќе ја задолжи државата за 560 милиони евра,јави телевизија Клан.

Истиот извор наведува дека според пресметките на Министерството за финансии и економија, потребите се поголеми споредено со пресметките направени при изготвувањето на буџетот за 2020 година, како резултат на последиците од катастрофалниот земјотрес што ја погоди земјата во ноември минатата година.

-Еврообврзницата првично било планирано да биде во висина од 500 милиони евра, а сега се водат дискусии за зголемување на износот со други 60 до70 милиони евра. Конечната висина ќе се знае на крајот на февруари, по меѓународната донаторска конференцијата што ќе се одржи на 17 февруари во Брисел,наведува телевизијата.

Во моментов, Министерството за финансии е пред договор со правно студио кое ќе обезбеди техничка помош за привлекување инвеститори, додека на почетокот на мај, ќе се излезе на пазарот со еврообврзницата.

Извори од мнистерството велат дека и финансирањето на проекти за изградба на објектите настрадани во земјотресот бара зголемено јавно задолжување, што го прави неизбежно забрзувањето на процесот на задолжување на меѓународните пазари.

Ова ќе биде четврта евтообрзница со која се задолжува Владата. Првпат тоа беше во 2010 година кога позајми 300 милиони евра, вторпат во 2015 година кога Албанија со еврообврзница позајми 450 милиони евра со камата од 5,75 проценти, а кој треба да се подмири оваа година. Последен пат се задолжи во 2017 година со 500 милиони евра,со каматна стапка од 3,55 процени и рок на враќање пет години.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.