Згаснаа 16 млади животи во земјотресот во Турција, извлечени мртвите тела на деца од одбојкарска репрезентација

Премиерот на Северен Кипар соопшти дека во урнатините на хотелот „Исијас“ на булеварот Адијаман Ататурк се пронајдени мртви тела на вкупно 16 лица.

Во седумкатниот хотел, кој се урна во земјотресот, престојуваа машките и женските одбојкарски екипи на Колеџот „Фамагуста“, чија експедиција броеше 39 членови.

Четири лица веднаш по земјотресот излегоа од урнатините.

„Ги пронајдовме телата на уште четири наши деца во групата ТРСК за време на операциите за пребарување и спасување што беа спроведени во урнатините на хотелот Исиас. Со оваа загуба, бројот на граѓани на Северен Кипар во Адијаман се зголеми на 16 “, се вели во соопштението на Претседателството на Северен Кипар.

Во расчистувањето на урнатините учествува спасувачки тим од Северен Кипар, со тим од 170 луѓе, составен од спасувачки екипи и семејства.

Експертите сметаат дека првите 72 часа по земјотресот се клучни за пронаоѓање на преживеани под урнатините.

Повеќе од 90 отсто од преживеаните беа спасени во рок од три дена од катастрофата.