Зголемен бројот на екстремно „дебели“ луѓе во Велика Британија

284

Изминативе три години во Обединетото Кралство бројот на лица со екстремна прекумерна телесна тежина, кои дури не можат да се движат и да ги напуштат  своите домови, се зголемил за повеќе од една третина.

Само минатата година на островската држава се регистрирани над 900 такви случаи, кога при некоја елементарна непогода пожарникари и спасувачи биле принудени да користат посебна опрема за спасување, или пак да ги прошируваат вратите и прозорците.

Сето тоа значи дека расте бројот на лица со телесна тежина помеѓу 300 и 350 килограми, коментираат експертите.

Најчесто се работи за луѓе кои достигнале прекумерна телесна тежина поради медицински причини, на пример, заради лимфедем.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.