Жежов: Заедничкото чествување на Гоце Делчев има за цел да го прикаже како дел од заедничката историја која тие ја третираат како бугарска

Професорот Никола Жежов во интервјуто за „ Република“ ја објасни намерата на Бугарија за одблежување на историски личности како Гоце Делчев. Според него, заедничкото чествување има за цел да ја прикаже заедничката историја која за Бугарија е само бугарска.

-Длабоко сум убеден дека заедничко чествување не треба да има. Тоа евентуално задничко чествување, за жал, бугарската политика сака да го искористи и да го прикаже Гоце Делчев како дел од т.н. „заедничка историја“, зашто таа „задничка историја“ тие ја третираат како бугарска историја. И поаѓајќи од тоа, сметам дека заедничко чествување не треба да има, потенцира проф. Жежов.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.